Axxonens konkursförvaltare: "Lägger inte ned tid på luft" - E55
Annons
Annons

Axxonens konkursförvaltare: “Lägger inte ned tid på luft”

Aktiebolaget som har byggrätten till omstridda Biografen Penthouses har föreslagits träda i likvidation, kan E55 avslöja.

–Vi lägger inte ned tid på luft, säger Axxonens konkursförvaltare Michael Levin.

Annons
Annons

Fastighets AB Handelskvinnan är det bolag där den omtvistade byggrätten till Biografen Penthouses ligger. Oscar Properties sålde bolaget för 125 miljoner kronor till Axxonen. Aktierna togs över att Axxonen förra hösten.

I och med Axxonens konkurs i somras stod det klart att bolaget inte kommer fullfölja några projekt. Men redan i slutet av juni fanns det inga styrelseledamöter kvar i Fastighets AB Handelskvinnan.

–Vi har förelagt bolaget frågan om likvidation, bekräftar Bolagsverkets jurist Johanna Sahlman.

Oscar Properties har inte fått betalt för affären som gjordes förra hösten, utan har en fordran som uppgår till 114,8 miljoner kronor. Som säkerhet för fordran har Axxonen ställt aktierna i Fastighets AB Handelskvinnan i pant, går det att läsa i årsredovisningen för  dotterbolaget Oscar Properties 3.

Fatta beslut om likvidation

Oscar Properties har sagt att de överväger att själva eller i samarbete med en partner genomföra projektet, men nu kan alltså Fastighets AB Handelskvinnan likvideras. Det finns ingen styrelse och Bolagsverket har gett bolaget en frist till den sista oktober.

–Om ingen styrelse anmäls för registrering kommer vi att fatta beslut om likvidation av bolaget, säger Johanna Sahlman.

LÄS ÄVEN: Norra tornen: 10 procent till försäljning- igen
LÄS ÄVEN: Oscar Engelbert skrotar sitt namn

Annons

Michael Levin på Advokatbyrån Hamilton som har hand om Axxonen-konkursen har inte hört något från Oscar Properties och ska precis skriva till dem.

–Jag vill höra vad de tänker om situationen. Det är ju komplicerade strukturer med flera bolag och en förening inblandad och däremellan är det luft, säger han till E55.

Pantsättningen har han inte analyserat och tänker inte göra det heller i det här skedet, därför kan han inte säga om Oscar Properties ens kan ta tillbaka några aktier i Fastighets AB Handelskvinnan.

“Lägger ingen tid på luft”

–Det är ingen idé att lägga tid på luft. Jag tittar på det först när det finns något konkret att förhålla sig till. Just nu är det bara luft och mindre konkret än det mesta. Det handlar om utrymmet över en förening, det vill säga luft. Och det är ju som att titta ut genom fönstret över stan, säger Michael Levin.

–Bygglovet för Biografen Penthouses är överklagat. Och flera saker återstår innan det är något annat än bara luft och en vision, enligt Michael Levin. Bland annat måste den existerande föreningen gå med på en byggnation på taket, en stomförstärkning måste göras och en fastighetsbildning måste ske.

–Det är så många omständigheter i det här och just nu gör ingen någonting, säger han.

LÄS ÄVEN:  Statlig vd nekas ansvarsfrihet

Annons

Han är medveten om att det inte finns någon styrelse i Fastighets AB Handelskvinnan, och det är inte heller hans fokus.

–Jag kommer inte sätta mig i styrelsen kan jag säga, säger han.

Rinner ut i sanden

–Vi äger aktierna i AXP 400 som är under likvidation och dess tillgång är Fastighets AB Handelskvinnan som också kan bli försatt i likvidation, tvångslikvidation. Och så rinner allt ut i sanden. För då blir aktierna som OP vill ta tillbaka momentant värdelösa.

Fortfarande har inte börsbolaget Oscar Properties korrigerat sina siffror med anledning av konkursen i Axxonen och det faktum att man inte kommer få betalt för den affären av Axxonen.

Aktiemarknaden har inte heller informerats om att Oscar Properties ser ut att sakna kontroll över Fastighets AB Handelskvinnan.

–Vi har inga nya kommentarer om Biografen Penthouses, säger Oscar Properties kommunikationschef Monica Nygren till E55.

LÄS ÄVEN: Här är kraven och tvisterna i Oscar Properties fotspår
LÄS ÄVEN: Byggrätten kan vara ogiltig
LÄS ÄVEN: Stockholms stad ordnade detaljplan mot gratis mark

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Axxonens konkursförvaltare: “Lägger inte ned tid på luft” Axxonens konkursförvaltare: “Lägger inte ned tid på luft”