Oscar Properties både sålde och har kvar bolaget - E55
Annons
Annons

Oscar Properties både sålde och har kvar bolaget

Trots att Oscar Properties på pappret sålde bolaget med bostadsprojektet Biografen Penthouses för 125 miljoner kronor till Axxonen ligger den kvar i Oscar-koncernen, enligt Oscar Properties årsredovisning.

Annons
Annons

E55 har tidigare berättat om flera oklarheter när det gäller Oscar Properties och affären runt Biografen Penthouses. Bland annat om hur Oscar Properties gav bort föreningens mark till Stockholms stad gratis för att få igenom den detaljplan som bostadsutvecklaren behövde för att kunna bygga på fastigheten Ruddammen 29. Avtalet blev dock ogiltigt.

Redan 2014 när Stadsbyggnadskontoret skulle inhämtar synpunkter kring detaljplanen, reagerade grannfastighetens advokat på utbytet.

”Det verkar besynnerligt och nästan otillbörligt att låta föreslagen påbyggnation kopplas samman med eller till och med vara avhängigt ett beslut att stycka av delar av den marken som tillhör Ruddammen 29 i syfte att ge den marken till Stockholm Stad”, går det att läsa i Samrådsredogörelsen från 2015.

Till det ska läggas själva osäkerheten om Oscar Properties verkligen ägde den byggrätt som man i sin tur sålde vidare. Oscar Properties missade nämligen att ansöka om så kallade fastighetsbildning hos Lantmäteriet i tid och använde sen två ledamöter ur den nya föreningsstyrelsen för att bekräfta affären. Något som kan göra den ogiltig.

Annons

–Sälj av del av fastigheten är sannolikt en väsentlig förändring av föreningens hus eller mark. Så om det inte står annat i stadgarna bör en föreningsstämma krävas, sa David Suomalainen, jurist på inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet till E55 tidigare.

LÄS MER: Inget bygglov till lyxlägenheter idag

Men kring oklarheterna som finns har det varit tyst om från Oscar Properties håll. Tvärtom skickade Oscar Properties förra hösten ut ett pressmeddelande om att man sålt bolaget med bostadsprojektet Biografen Penthouses till bostadsutvecklare Axxonen för lite drygt 125 miljoner kronor.

Oscar Properties ser ut att ha resultatfört vinsten från den här försäljningen redan. Men det kan vara luft. Axxonen har inte och kommer inte kunna betala några 125 miljoner kronor. Bolaget är under avveckling och ska nu försöka komma överens med långivare och andra att gå med på ackordförslag, om det inte går i konkurs.

Bolagsverket bara administrerar

Annons

En närmare titt i Oscar Properties årsredovisning för 2017 visar dock att bolaget inte bara resultatfört vinsten från den här affären redan. Bolaget Handelskvinnan AB som är det bolag som Oscar Properties ska ha sålt till Axxonen för de 125 miljoner kronorna ligger helt sonika kvar som ett dotterbolag som Oscar Properties äger till 100 procent per den sista december, visar årsredovisningen. Med andra ord har Oscar Properties både sålt bolaget och har det kvar.

På Bolagsverket kan man inte göra något även om det visar sig att uppgifterna i en årsredovisning inte stämmer.

”Bolagsverket i huvudsak en registreringsmyndighet. Vi tar emot årsredovisning och ser till att de formella uppgifterna finns med men värderar inte uppgifterna. Det är revisorns uppgift att granska att allt är rätt och riktigt. Vi har ingen möjlighet att titta om de verkligen äger ett bolag eller inte, säger Johanna Sahlman, jurist på bolagsverket.

Borde varit tydligare

Enligt Oscar Properties borde man varit tydligare med att bolaget är sålt.

”Handelskvinnan står med i noten då den även redovisar jämförelseåret dvs 20161231, däremot hade det kunnat framgå tydligare att bolaget sålts innan 20171231”, skriver Oscar Properties marknadschef Malin Sparf Rydberg.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Oscar Properties både sålde och har kvar bolaget Oscar Properties både sålde och har kvar bolaget