News55

Mätare över jobblycka svajar betänkligt

jobb
Rekordmånga amerikaner är tillfredsställd med jobbet i undersökningen, men siffran blir skev vid närmare granskning. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

“Jag är okej eftersom jag har ett jobb”, säger de tillfrågade i undersökningen om arbetsglädje, konstaterar chefsekonom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Wall Street Journal berättar att en majoritet av amerikanarna är positiva till sina jobb.

Drygt sex av tio, 62,7 procent, uppger att de är nöjda, enligt undersökningen från företagsforskargruppen Conference Board.

Rekordhög nöjdhet

Siffran ovan är den högsta över arbetstillfredsställelse sedan undersökningarna startade 1987.

När forskarna gräver lite djupare är män mer nöjda med jobbet (nästan 65 procent) än kvinnorna (60 procent) och största klyftorna märks i frågan om löner, förmåner och bonusar.

Anmärkningsvärt är också att även om arbetslyckan stigit övergripande det senaste året, så märks nedgångar i alla 26 kategorier som arbetstagarna svarat på frågor om.

Detta gör, skriver WSJ, att “den allmänna arbetstillfredsställelsen är i riskzonen” trots en rekordhög arbetstillfredsställelse.

Paradoxen ny

ANNONS

“Vi har aldrig haft ett år där vi har haft den paradoxen”, säger Allan Schweyer, huvudforskare vid Conference Board, till tidningen.

Ytterligare något som får en att studsa till är att hela 85 procent av 1 000 tillfrågade yrkesverksamma i USA överväger att byta jobb, enligt LinkedIn.

“I allmänhet säger folk: ‘Jag är okej eftersom jag har ett jobb. Men de är oroliga för framtiden”, säger Dana Peterson, chefsekonom på Conference Board.

Trots att många företag infört mer familjevänliga policyer, exempelvis för barnomsorg, är kvinnorna mindre nöjda med sina jobb än männen för sjätte året i rad, framgår det vidare liksom att män alltjämt dominerar i maktpositioner på arbetsplatserna.

Läs även: De har svårast och lättast att få jobb i Sverige News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS