News55

Köpte lunch blev av med tusenlappar

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 21 okt. 2018Publicerad: 21 okt. 2018

Polisen varnar för bedragarnas metoder. En som blev av med flera tusen märkte inte ens hur och när.

ANNONS
ANNONS

I februari i år var Peter de Maré på Centralstationen i Göteborg för att handla lunch, skriver GT. Det var sannolikt i den kön som tjuven såg när Peter slog in koden till sitt kreditkort. Peter var upptagen med att prata i telefon just då.

– Jag var upptagen i telefon precis då, så jag hade ingen tanke på att skydda koden. Däremot märkte jag ganska snabbt att plånboken var borta och tänkte, vad i helvete, säger han till GT.

På tio minuter hann tjuven ta ut 4 000 kronor innan kortet blev spärrat.

LÄS ÄVEN: Bilen såldes till bedragare

Äldre drabbas ofta

Polisen vill uppmärksamma och varna alla att vara aktsamma. Under årets första sex månader anmäldes så många som 120 000 bedrägerier. De flesta brott sker fortfarande med hjälp av Bank-ID. Det är inte ovanligt att äldre drabbas.

– Bedragarna är ofta professionella och låter övertygande, men det är bara du själv som ska initiera att gå in på Bank-ID, ingen annan. Bankerna ringer aldrig om sådant. Vi har egentligen bara ett råd: släng på luren, säger Göte Green till GT. Han är utredare på bedrägerisektionen på polisen i region Väst.

LÄS ÄVEN: “Tessin har lurat in oss i affären”

ANNONS

Viktig läxa

Hur gick det då för tjuven som stal från Peter De Maré? Peter var inte den ende som kommit i tjuvens väg och bedragaren dömdes för flera fall av brott till två år och nio månaders fängelse.

För Peter De Maré har händelsen blivit en viktig läxa.

– Jag är lite mer mån om att skydda koden. Om någon ringer när jag är och handlar ber jag om att ringa om en stund. Det är inte svårare än så, säger han till GT.

LÄS ÄVEN: Statlig vd nekas ansvarsfrihet
LÄS ÄVEN: Skattepengar gick till anrik tennisklubb
LÄS ÄVEN: 8 miljoner i fallskärm i statligt bolag

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS