E55

”Lutefisk hör julen till” – Norges mest omdiskuterade julrätt gör comeback

mat
För många handlar lutefisk mindre om smaken och mer om sammanhanget (Foto: Getty images)
Christian Pedersen
Christian Pedersen
Uppdaterad: 27 dec. 2025Publicerad: 27 dec. 2025

Den geléartade fisken som länge ratats av unga norrmän får nytt liv när tradition, identitet och matnyfikenhet möts runt julborden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lutefisk har i decennier varit en av Norges mest omdebatterade maträtter.

För många förknippad med en genomskinlig konsistens och en doft som delar familjer i två läger har rätten långsamt trängts undan av pinnekjøtt och fläsk.

Men nu är något på väg att förändras.

Den klassiska julfisken är på väg tillbaka.

Lutefisk tillverkas av torkad vitfisk som behandlas med lut innan den sköljs och tillagas.

Metoden är säker men väcker ofta starka reaktioner.

Trots det har rätten haft en självklar plats på norska julbord i generationer, särskilt i delar av Trøndelag och på västkusten. Det skriver cnn.

Traditionen som vägrar dö

Under 1900 talet var lutefisk en dominerande julrätt i Norge.

ANNONS

I dag väljer bara omkring en procent av befolkningen den som huvudrätt på julafton.

Ändå lever traditionen kvar.

Enligt konsumtionsforskaren Annechen Bahr Bugge vid SIFO har intresset vuxit igen det senaste decenniet.

”Det har blivit trendigt bland yngre att ordna lutefiskkvällar. Norrmän är mer stolta och nyfikna på sin egen mathistoria”, säger hon.

Restauranger tar fasta på utvecklingen.

Inför jul serveras lutefisk åter på menyer runt om i landet, ofta i modernare tappning men med tydliga rötter i det traditionella.

Läs mer: Larm om 89 sjuka efter julbord på Öland – E55

ANNONS

Smaken av identitet och minnen

För många handlar lutefisk mindre om smaken och mer om sammanhanget.

ANNONS

Magni Ree som vuxit upp med rätten ser den som en självklar del av julen.

”Det handlar om stämningen och traditionen. Lutefisk hör julen till”, säger hon.

Tillbehören har utvecklats över tid.

Där rätten tidigare serverades enkelt med smör och lefse är dagens lutefiskbord ofta generösa med bacon, ärtor, potatis, senap och ibland till och med brunost.

För vissa är variationen nyckeln till att locka nya generationer.

En framtid byggd på förnyelse

Matkännare menar att lutefiskens ovanlighet kan vara dess räddning.

I en tid där mattrender handlar om att utmana gommen kan den märkliga konsistensen bli en tillgång.

Samtidigt krävs öppenhet för förändring för att traditionen ska leva vidare.

ANNONS

Lutefisk är kanske inte längre självklar på varje norskt julbord.

Men som kulturellt arv, samtalsämne och symbol för en nordisk matkultur verkar den vara långt ifrån förlorad.

Missa inte:

Här är Sveriges godaste julmust – enligt ett stort smaktest – E55

Ger du hunden mat från bordet? Experter varnar vid jul – E55

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS