E55

Stureplan kokar igen – miljarderna rullar in i Stockholms nya krogboom

Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 08 nov. 2025Publicerad: 08 nov. 2025

Stockholms mest ikoniska nöjeskvarter står inför en historisk förändring. Byggkranar, stängsel och byggdamm präglar just nu Stureplan, men bakom kulisserna pågår ett skifte som kan omforma hela stadens restaurangscen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Erik Holmberg
Spela klippet
E55 Studio

Rekordmånga hus säljs när bostadsmarknaden vaknar till liv

07 nov. 2025
Emma Fällman intervjuar om den spanska bostadsmarknaden
Spela klippet
E55 Studio

Svenskar pressas in i het marknad – priserna rusar i Spanien

03 nov. 2025
David Ingnäs irriterar sig över bankernas lögner
Spela klippet
E55 Studio

Kängan mot storbankerna: ”Sparkonto utan ränta är som falukorv utan kött”

30 okt. 2025
Åsa Wallenrud pratar om den norsk skattechock
Spela klippet
E55 Studio

Nu väntar kall skattechock för Tesla-folket

29 okt. 2025

Enligt Viggo Cavling från Perfect Weekend handlar det inte bara om en renovering, utan om en ny era för Stockholms krogliv.

Det kommer att skapas fem, sex, sju nya kroglokaler. Det blir en rooftopbar högst upp på Sturekompaniet och i lokalerna där Taverna Brillo gick i konkurs har det öppnat en ny restaurang.

ANNONS

Läs mer:
Det nya natt-tåget. Sov dig till Alperna. E55

Där blir det tre restauranger, säger Cavling.

Stora pengar bakom bardisken

Krogboomen drivs av kapitalstarka aktörer. Cavling beskriver hur enskilda entreprenörer numera har svårt att konkurrera på Stureplan.

Det är helt omöjligt för en ensam familj att räkna hem det här. Driften är för omfattande. På Stureplan är det tre, fyra, fem koncerner som slåss om utrymmet, och de växer ständigt, säger han.

Fastighetsägarna har också ändrat synen på restauranger, som inte längre ses som hyresgäster utan som långsiktiga värdehöjare för hela fastigheten.

ANNONS

Senaste nytt

Kristina Sparreljung, Generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden
Spela klippet
E55 Studio

Så kan dina aktier rädda liv – Hjärt-Lungfonden lyfter fram möjligheten till aktiegåvor

30 sep. 2025
Spela klippet
E55 Studio

Tryggare än någonsin att köpa begagnad elbil

03 sep. 2025

Fransén gör entré – och hettan tilltar

ANNONS

Ett tecken på Stureplans nya attraktionskraft är att stjärnkocken Björn Fransén, en av landets mest framgångsrika krögare med flera Guide Michelin-stjärnor, nu öppnar ett grillhouse mitt på Stureplan, precis intill Stureplansgruppens egna steakhouse.

Det är tuff konkurrens, men de här människorna triggas av det. På fredagar och lördagar är det fullt överallt, men matchen står på tisdag, onsdag och torsdag. Då gäller det att locka gästerna ut, säger Cavling.

Läs mer:
Glöm Thailand – här är det lika bra men mycket billigare. E55

Han berättar att intresset för restaurangbesök fortsatt är enormt, något som också syns i statistik från SCB. Efter pandemin värderar vi upplevelser mer än prylar. Diskmaskinen får vila och vi äter oxfilé i stället, säger han.

Trenden: kött, lyx och konservatism

Kroglivet speglar samhällsandan, och enligt Cavling befinner sig restaurangvärlden i en mer konservativ period.

Vi har en konservativ era just nu, i politik och samhälle. Köttkrogar där män kan äta sig mätta går väldigt bra. Det är wagyu-kött som gäller, det japanska köttet som smakar fantastiskt och är så fett att man inte behöver så stor bit, säger han.

Han menar att tidigare försök med hälsokoncept och juicemenyer inte lockade tillräckligt många betalande gäster. Man behöver män som gillar kött och rör sig ut på fler platser, konstaterar han.

Klassikerna lever vidare

ANNONS

Trots expansion och miljardinvesteringar står de klassiska krogarna fortfarande starka.

Om du ska gå ut med din partner ska du gå till Chez Julie. För affärsmöten väljer jag Riche, och om jag ska med vänner kanske Asian Post Office. Men för familjer finns bara ett alternativ – Sturehof.

Det är Stockholms familjekrog, säger Cavling. Sturehof, som i dag räknas som ett av Sveriges mest ikoniska brasserier, har en historia som påminner om Stureplans egen förvandling.

Många tror att det alltid varit så, men på 80-talet var det en pizzeria som drevs av maffiafamilj. Sen kom PG in och gjorde det till vad det är i dag, berättar Cavling.

Ny gyllene epok

Med nya takbarer, lyxgrillar och internationella influenser på väg in ser Stureplan ut att gå mot en ny gyllene epok.

Det som en gång var en exklusiv samlingspunkt för Stockholms nattliv är nu på väg att bli en av Europas mest ambitiösa restaurangdestinationer.

– Det kokar i Stockholm, och just nu är det bara början, säger Viggo Cavling.

Läs mer av Viggo på Perfect Weekend

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör för E55, Dagens PS, Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018 och succesivt tagit över de redaktionella ansvaret för ekonomikanalerna E55 och Realtid.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör för E55, Dagens PS, Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018 och succesivt tagit över de redaktionella ansvaret för ekonomikanalerna E55 och Realtid.

ANNONS
Laddhybrid-kampanj hos Volkswagen
volkswagen logo

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.  

Se alla kampanjmodeller här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Viggo pratar om nya Syureplan
Spela klippet
E55 Studio

Stureplan kokar igen – miljarderna rullar in i Stockholms nya krogboom

08 nov. 2025
Erik Holmberg
Spela klippet
Bostad

Rekordmånga hus säljs när bostadsmarknaden vaknar till liv

07 nov. 2025
ANNONS