Bygglov trots oklarheter - E55
Annons
Annons

Bygglov trots oklarheter

Stadsbyggnadskontoret har beviljat bygglov för påbyggnaden av Biografen Penthouses tvärt emot sina egna riktlinjer. Kan överklagas inom tre veckor.

 

Annons
Annons

–Eftersom 3D-fastighetsbildning för Ruddammen 29 ska bildas ovanför en redan befintlig byggnad så behövs ingen nybyggnadskarta men i en drömvärld så hade en fastighetsbildning inför bygglov varit bra, säger handläggaren Mansour Baghchesara idag.

För bara några veckor sen lät det annorlunda.

–Vi ger inte bygglov förrän fastighetsregleringen och fastighetsbildningen är klar, sa Mansour Baghchesara till E55 då.

Han förklarade varför.

–Ett bygglov måste hålla vid en överprövning om det blir överklagat. Så parterna måste lösa allt först, sa han.

Han poängterade då att han i ett år hade bett Oscar Properties om kompletteringar eftersom det saknades dokument.

LÄS MER: Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen
LÄS MER: Oscar Properties erbjuder boende 200 000 kronor
LÄS MER: Axxonen i konkurs

Vad som fått handläggaren på Stadsbyggnadskontoret att så drastiskt ändra sig är oklart. Han hänvisar bland annat till ett färskt remissutlåtande från Exploateringskontoret.

– De hänvisar till framtiden för att lösa fastighetsregleringen kring parkmark vilket vi har godtagit, säger Mansour Baghchesara.

Annons

Exploateringskontoret är samma part som Oscar Properties förhandlade med när det kommer till detaljplanen. Bostadsutvecklaren fick den detaljplan de ville ha mot att Stockholms stad fick en del av föreningens mark gratis. På den tiden var föreningen representerad av en interimsstyrelse tillsatt av Oscar Properties. Avtalet blev av misstag till föreningens stora glädje ogiltigt, vilket E55 har berättat om tidigare. Brf Biografen som numera har riktiga medlemmar vill inte ge bort mark utan ersättning.

LÄS MER: Oscar Properties både sålde och har kvar bolag
LÄS MER: Byggrätten kan vara ogiltig

Enligt på Mansour Baghchesara behöver parterna i slutändan ändå enas för att projektet ska kunna bli av.

–Kraven på fastighetsbildning eller fastighetsreglering är inte reglerade i PBL (plan- och bygglagen red. anm) som är en förutsättning inför bygglov men dessa ska göras förr eller senare för att man ska förverkliga ett projekt, säger han.

Bygglovet söktes av Oscar Properties Förvaltning AB och beslutet som fattades den 20 juni kan bara överklagas de tre närmaste veckorna.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bygglov trots oklarheter Bygglov trots oklarheter