Svensken jobbar inte gärna efter 65 - E55
Annons
Annons

Svensken jobbar inte gärna efter 65

Jobba längre upp i åren? Nja, inte så gärna. Svenskarna går helst i pension vid 65, enligt färsk statistik från Pensionsmyndigheten.

Annons Annons
Annons Annons

Pensionsmyndigheten har ställt samman statistik för hur vi svenskar tog ut pension förra året. Det visar sig att pensionsåldern 65 år fortfarande är den allra vanligaste åldern för att börja ta ut sin pension.

– 65 år är den vanligaste pensionsåldern, det är det som fortfarande är normen, säger Inger Johannisson, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Fler kvinnor än män höll fast vid 65-årsdagen för den allmänna pensionen. Det beror antagligen på att 65 år fortfarande är gränsen för hur länge sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension, kan betalas ut, tror hon. Det är fler kvinnor än män som får sådan.

Normen förblir 65 år

Under 2017 tog 118 000 personer ut hel pension för första gången. 56 867 personer gick i pension vid 65, av dem var drygt 30 000 kvinnor och knappt 27 000 män.

– Normen är 65 år, men den trenden är inte lika stark längre. Antalet som tar ut pension vid andra åldrar ökar, säger Markus Andersson analytiker på Pensionsmyndigheten.

      LÄS MER: Så jobbar 65-plussarna

– Det är överraskande att förändringstakten för pensionsåldern är så låg, säger Inger Johannisson.

Annons

Visst, den fasta tidpunkten har luckrats upp en smula, men inte särskilt mycket, och i alla fall inte i den riktning politikerna vill – att vi ska jobba längre. Tvärtom.

Fler går tidigare än jobbar längre

Andelen som tar ut sin pension före 65 år ökar, medan antalet som jobbar längre ligger still. Runt 10 procent av de manliga pensionärerna gick i pension redan vid 61, bland kvinnorna var siffran drygt 7 procent. Vid 63 och 64 år var andelen ännu lite högre, 10 respektive 12 procent för både män och kvinnor. Andelen som jobbar efter 65 ligger runt 5 procent för både män och kvinnor sedan ett par år tillbaka.

      LÄS MER: Få tjänstemän vill jobba längre

Frågan är hur smärtfritt det kommer att gå för svenskarna att införa en senare pensionsålder.

– Det blir nog ändring först när väl åldersgränsen har flyttats upp, säger Markus Andersson.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Svensken jobbar inte gärna efter 65 Svensken jobbar inte gärna efter 65