Missväxt i Afrika gjorde att kakao nästan tredubblades i pris i fjol, till en rekordnivå på nära 13 000 dollar per ton. I år har det varit omvänt, med halverade priser.


Mest läst i kategorin
Ett enormt uppsving i världsmarknadspriserna på kakao i fjol har följts av ett ras i år. Men priserna på godis och bakverk med choklad i har inte följt med nedåt.
Missväxt i Afrika gjorde att kakao nästan tredubblades i pris i fjol, till en rekordnivå på nära 13 000 dollar per ton. I år har det varit omvänt, med halverade priser.
Men produkter med kakao eller choklad i har inte alls följt med nedåt.
Branschen uppger att producenterna fortfarande använder kakaobönor som köptes när de var som dyrast.
”Även om kakaopriserna sjunker ligger de fortfarande på en historiskt hög nivå”, skriver Erik Lødding, som är ansvarig för samhälls- och myndighetskontakter hos Marabouägaren Momdelez Norden, till TT.
Enligt Lødding köper i allmänhet alla större aktörer i chokladbranschen kakao på 9-månaders terminskontrakt.
”Dessutom finns det en viss ledtid från producentländerna till dess att råvaran faktiskt används i en fabrik och sedan säljs i livsmedelsbutiker”, skriver Erik Lødding.
Enligt Bloomberg väntas priserna på choklad sjunka först under andra halvan av nästa år.
De priser chokladindustrin för närvarande arbetar med är mycket höga och smärtsamma. Det kommer att ta oss ett tag att arbeta oss igenom det, säger Jonathan Parkman, chef för jordbruksförsäljning på råvarumäklarfirman Marex Group i London, till nyhetsbyrån Bloomberg.





