”Nyproducerade lägenheter på ritning har kollapsat” - E55
Annons
Annons

”Nyproducerade lägenheter på ritning har kollapsat”

Konkursen i slutet av förra veckan kostar småspararna sannolikt 70 miljoner kronor. Här är Axxonen grundarens egna ord om den kollapsade bostadsmarknaden

Annons
Annons

Enligt Markus Klasson var den utlösande faktorn till koncernens fall den totala kollapsen av försäljningen av nyproducerade lägenheter på ritning i Stockholm. I en kommentar till investerare och aktieägare dagen före midsommar skriver han att priserna i premiumsegmentet på kort tid rasat med 15 procent.

” Prisnedgången får till följd att våra marginaler i projekten i stort sett raderas ut och i vissa fall blir negativa”, skriver han.

Men värre än pristappet och den utraderade vinstmarginalen är att det inte går att sälja några lägenheter på ritning alls, enligt honom.

Affärsmodell i baklås

” Försäljning av lägenheter på ritning är obefintlig i dagens marknad”, konstaterar han.

”Systemet har gått i baklås och affärsmodellen att sälja lägenheter på ritning före produktionsstart fungerar inte längre. ”

Att lägenheterna inte går att sälja längre har gjort att riskerna med bostadsutveckling har ökat kraftigt, skriver Markus Klasson.

”Ovannämnda omständigheter får till följd att den affärsmodell som vi arbetar efter inte längre fungerar och vi befarar att det kommer ta mycket lång tid innan den fungerar igen.”

LÄS MER: Axxonen i konkurs

Enligt Markus Klasson drabbas hela branschen av de nya villkoren.

Annons

”Det krävs avsevärt mer eget kapital för att genomföra projekten. Det är inte fråga om marginella skillnader, det är en helt ny verklighet att förhålla sig till.”

Avtalens giltighet inte klarlagd

Markus Klasson skriver själv att ett flertal tvister pågår mellan bostadsutvecklare och kunder som försöker häva ingångna kontrakt och att det fortfarande är en öppen fråga om avtalens giltighet.

”Det råder för närvarande stor osäkerhet kring hur förhandsavtal för nyproducerade avtal skall tolkas och avtalens giltighet, skriver han.

I slutet av förra veckan konstaterade konkursförvaltaren Michael Levin i en intervju med E55 att många kommer förlorar mycket pengar på konkursen. Som E55 var först att rapportera om drog Axxonen in 50 miljoner kronor mot preferens aktier och 20 miljoner kronor i lån till bostadsprojekt via crowdfundingplattformen Tessin.

–De 50 miljoner som gått till preferensaktier känns helt förlorade, sa Michael Levin bland annat.

Redan i maj gick Axxonen Properties Management, där all personal var anställd, i konkurs.

LÄS ÄVEN: Bygglov trots oklarhet
LÄS ÄVEN: Oscar Properties både sålde och har kvar bolaget
LÄS MER: Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen
LÄS MER: Oscar Properties erbjuder boende 200 000 kronor

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel ”Nyproducerade lägenheter på ritning har kollapsat” ”Nyproducerade lägenheter på ritning har kollapsat”