Nu är vi inne i influensa- och förkylningssäsongen och det är viktigt att ha ett bra immunförsvar. Du kan stärka det med vanliga livsmedel.


Mest läst i kategorin
Nu när det är kallt och mörkt kan en del ha lättare att drabbas av virusinfektioner, det skriver Newsweek.
Du behöver dock inte köpa några dyra mirakelmedel för att stärka ditt immunförsvar så att du bättre kan motstå vinterns infektioner, det finns livsmedel som kan hjälpa våra kroppar.
Newsweek har bett några experter tipsa om vilka livsmedel som enligt vetenskapen är bäst på att stärka immunförsvaret.
Apoteket förklarar att immunförsvaret är ett strakt och komplext system som skyddar kroppen mot angrepp.
Kroppens inre försvar består bland annat av vita blodkroppar, epitelceller, blodet och lymfan och att de vita blodkropparna attackerar och eliminerar infektioner.
Kroppen har även ett yttre försvar, det är bland annat flimmerhår i näsan, tårar och saliv samt magsyran i magsäcken som dödar bakterier.
Grönsaker
Amy Goodson, legitimerad dietist och författare, rekommenderar broccoli som innehåller antioxidanten betakaroten.
Betakaroten minskar inflammation och förbättrar immunförsvaret.
Den legitimerade dietisten Sarah Rueven säger att studier tyder på att regelbunden konsumtion av broccoli ”kan minska varaktigheten av övre luftvägsinfektioner”, skriver Newsweek.
”Jag skulle arbeta för att lägga till frukt och grönsaker som har högt innehåll av C-vitamin och antioxidanter som citrusfrukter och paprika, fet fisk och produkter berikade med D-vitamin och omega-3-fettsyror, och magert kött, bönor och nötter för zink- och proteinkällor”, säger den medicinska rådgivaren Michael Genovese till Newsweek
Amy Goodson rekommenderar även paprika, som är rik på C-vitamin som stimulerar våra vita blodkroppars aktivitet för att stärka immunförsvaret.
Hon rekommenderar att kombinera paprika med nötkött, som är en viktig källa till zink.
Senaste nytt
Nötkött
Enligt Amy Goodson spelar zink en nyckelroll i immunfunktionen och 90 gram nötkött står för 39 procent av det rekommenderade dagliga intaget av zink.
Nötkött innehåller protein av hög kvalitet som ger järn, B-vitaminer och aminosyror, som också hjälper immunförsvaret.
Michael Genovese säger att det är vetenskapligt underbyggt att C-vitamin, D-vitamin, omega-3, zink, antioxidanter och protein alla är näringsämnen som spelar en viktig roll för hälsan och immunförsvaret.
Frukt
Nicolle Cucco, legitimerad dietist, näringsfysiolog och certifierad personlig tränare säger att folk ofta glömmer bort frukters immunstärkande egenskaper.
Hon rekommenderar päron, som både är billiga och lättillgängliga, för att stärka immunförsvaret och stödja ett antal kroppsfunktioner.
Hon förklarar att C-vitamin och K-vitamin i päron hjälper till att stärka immunförsvaret och gör så att sår läker snabbare.
Även apelsiner är enligt flera experter en utmärkt källa till C-vitamin, som är känt för att upprätthålla immuncellers aktivitet.
Fermenterade livsmedel
Yoghurt och fermenterade grönsaker är bra för tarmen, och det bidrar i sin tur till att förbättra immunsvaret.
”Visste du att majoriteten av immuncellerna sitter i tarmen? Så tarmvänliga livsmedel är särskilt kraftfulla för att bekämpa sjukdomar. Tarmvänliga livsmedel som yoghurt, surkål och miso stöder alla immunförsvaret”, säger Sarah Rueven till Newsweek.
Läs mer på E55: Växtbaserad kost: Bra för plånboken – bra för dig

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.











