E55

Fet ost och grädde kopplas till lägre risk för demens

En julost. Har du köpt hem en julost till morgondagens julbord? I så fall kan du nog njuta av den utan att oroa dig för att den är fet, en ny studie visar nämligen att det kan vara bra för hälsan med fet ost. Bilden har beskurits på höjden. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Bernt Fransson)
Har du köpt hem en julost till morgondagens julbord? I så fall kan du nog njuta av den utan att oroa dig för att den är fet, en ny studie visar nämligen att det kan vara bra för hälsan med fet ost.
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 dec. 2025Publicerad: 23 dec. 2025

Fet ost och grädde kan ha ett samband med en lägre risk för att utveckla demens, det visar en ny svensk studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länge har debatten om fettsnål kost format våra hälsoråd och påverkat vår syn på mat och hälsa.

Rädslan för mättat fett och dess koppling till hjärt- och kärlsjukdomar har dominerat under flera årtionden.

Den här fetträdslan kanske får många att dra sig för att äta för mycket julost och ris à la malta i morgon, på julafton, men kanske är rädslan något överdriven?

En diet kallad MIND har tagits fram för att minska risken för demenssjukdomar. I den kosten ingår skyddande livsmedel som grönsaker, nötter, frukt, bär, fullkorn och fisk.

Ost är dock ett av de livsmedel som enligt MIND-dieten bör begränsas, varför Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, och hennes forskarkollegor ville undersöka om det finns något samband mellan mejeriprodukter och demenssjukdomar.

Studien

I en stor studie har de analyserat 27 670 personers kostvanor och följt dem under i genomsnitt 25 år.

Vid studiens början var studiedeltagarnas medelålder 58 år och under studiens gång utvecklade 3 208 deltagare demens.

Forskarna har kopplat studiedeltagarnas kostvanor till förekomsten av demens och funnit att det kan finnas ett samband mellan att äta ost och grädde med hög fetthalt och lägre risk att utveckla demens.

ANNONS
ANNONS

Fet ost

När forskarna justerat för livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kostvanor, rökning och alkoholvanor fann de att de deltagare som dagligen åt 50 gram ost med minst 20 procents fett, hade 13 procents lägre risk att utveckla demens än de som dagligen åt mindre än 15 gram. 

50 gram hårdost är ungefär fem ostskivor av normal tjocklek. Nästan all hårdost i Sverige innehåller mer än 20 procents fett, men vissa mjukostar och keso har lägre fetthalt.

”När vi gick vidare och tittade på specifika typer av demens fann vi att det var 29 procents lägre risk för vaskulär demens hos personer som åt mer fetthaltig ost. Vi såg också en lägre risk för Alzheimers sjukdom, men endast bland dem som inte bar på APOE e4-genvarianten, en genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom”, säger Emily Sonestedt i ett pressmeddelande.  

Fet grädde

Forskarna undersökte även om det finns en koppling mellan demens och grädde med en fetthalt på 30 till 40 procent och fann att de studiedeltagare som dagligen konsumerade 20 gram eller mer hade 16 procent lägre risk för demens än de som inte alls konsumerade fet grädde.

Resultaten i studien stödjer kopplingen mellan vaskulär hälsa och hjärnhälsa. 

Livsmedelverkets uppdaterade kostråd från i år, säger att vi kan äta mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt. Både vi och andra forskare har i observationsstudier funnit att särskilt fermenterade mejeriprodukter kan vara kopplade till en lätt reducerad risk för hjärt-kärlsjukdom”, säger Emily Sonestedt i pressmeddelandet.

Inte fettsnåla alternativ

ANNONS

I tidigare studier har hon och hennes forskarkollegor sett starka kopplingar till vaskulär hälsa och att särskilt ost och fermenterade mejeriprodukter skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. 

”Men även om mer fettrik ost och grädde har samband med minskad risk för demens, visade andra mejeriprodukter och fettsnåla alternativ inte samma effekt. Alla mejeriprodukter är alltså inte likvärdiga när det gäller hjärnhälsan. De fåtal studier som undersökt detta har sett ett samband med ost, så mer forskning behövs för att bekräfta våra resultat och undersöka om vissa fettrika mejeriprodukter verkligen ger ett visst skydd för hjärnan”, säger Emily Sonestedt i pressmeddelandet.

Allt ska så klart ätas med måtta, men kanske kan både julosten och ris à la maltan avnjutas med gott samvete nu när vi vet att de kanske till och med kan vara bra för vår hjärnas hälsa.

Läs mer på E55: Matinfluencer: Julmaten behöver inte kosta skjortan

CC BY-SA 4.0


Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS