E55

Maten blir ofta sämre för den som äter ensam

Ett par fixar i ordning en sallad och en man äter färdigmat i en plastbytta.
Personer som är 65 år och äldre tenderar att äta nyttigare mat när de äter tillsammans och mat med sämre näringsinnehåll när de äter ensamma. (Foto: RossHelen och anyka)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 dec. 2025Publicerad: 01 dec. 2025

Äldre människor som äter ensamma tenderar att äta mat med sämre näringsinnehåll än äldre som äter tillsammans med andra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny australisk studie tenderar äldre människor som äter ensamma att vara mer benägna att bli sköra och gå ned i vikt på ett ohälsosamt sätt, det skriver US News.

”Mat är mer än de näringsmässiga fördelar den ger. Att dela en måltid är en viktig social aktivitet som kan påverka aptit, kostvariation och allmänt välbefinnande”, säger Caitlin Wyman i ett pressmeddelande.

Hon är studiens huvudförfattare samt dietist och doktorand vid Flinders University i Adelaide, Australien.

Näringsmässiga och fysiska resultat

I studien har forskarna granskat data från över 20 publicerade studier som fokuserat på hälsokonsekvenser av att äta ensam för personer som är 65 år och äldre. Totalt omfattas den granskade datan av 80 000 personer i 12 länder.

”Vi visste från tidigare forskning att känslor av ensamhet och social isolering kan bidra till minskat matintag, men vi hade ännu inte undersökt de näringsmässiga och fysiska resultaten av äldre vuxna som äter ensamma kontra med andra”, säger Caitlin Wyman i pressmeddelandet.

De flesta av de granskade studierna fann att när äldre människor äter ensamma tenderar det att leda till att de väljer sämre mat av sämre kvalitet, men även mindre proteintik mat.

Forskarna framhåller att när vi åldras är protein avgörande för att bibehålla muskelmassa. Men det är inte bara näringsmässiga fördelar äldre människor får av att äta tillsammans.

ANNONS

Den sociala biten lika viktig

ANNONS

”Vi vet att åldrande medför fysiologiska förändringar som minskade hungersignaler och förändrad smak, men våra resultat tyder på att sociala faktorer är lika viktiga”, säger Caitlin Wyman i pressmeddelandet.

Enligt de australiska forskarna ger det både mentala och fysiska fördelar att äta tillsammans.

”Att äta tillsammans främjar kontakt, njutning och näring. Att uppmuntra möjligheter till gemensamma måltider, oavsett om det är med familj, vänner eller samhällsprogram, kan bidra till att förbättra matintaget, näringsstatusen och livskvaliteten för äldre vuxna som bor hemma”, säger Caitlin Wyman i pressmeddelandet.

Alison Yaxley, dietist, forskare vid Flinders University och studiens medförfattare, säger att granskningen av studierna visar att social och näringsmässig screening behövs inom äldrevård och primärvård.

Hon säger att enkla frågor om måltidsvanor kan hjälpa till att identifiera personer med högre näringsrisk.

Studiens författare föreslår att samhällsbaserade initiativ, som matsgrupper bland grannar, generationsöverskridande middagsprogram eller lokala kafépartnerskap, skulle kunna bidra till att minska förekomsten av att äta ensam bland äldre i Australien.

De anser att det behövs mer forskning för att undersöka vilka strategier som bäst kan uppmuntra till regelbundna gemensamma måltider.

Läs mer På E55: Forskare: Planetär hälsokost räddar både oss och planeten



ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS