E55

Professor varnar: Tre av fyra får för lite av viktigt näringsämne

näringsämne
En ny forskningsgenomgång visar att bristen kan få konsekvenser för hjärtats funktion. (Foto: Pexels)
Christian Pedersen
Christian Pedersen
Uppdaterad: 20 dec. 2025Publicerad: 20 dec. 2025

Trots ökad medvetenhet om kost och hälsa saknar en stor del av befolkningen ett centralt näringsämne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi bombarderas dagligen med kostråd om balans, variation och vikten av vitaminer och mineraler.

Ändå finns det ett näringsämne som de flesta fortfarande får i sig i otillräckliga mängder.

Enligt ny forskning gäller det så många som tre av fyra vuxna, trots att ämnet spelar en avgörande roll för hjärt och kärlhälsan.

Det framgår av en omfattande forskningsgenomgång ledd av Anne Marie Minihane, professor vid Norwich Medical School, där fokus legat på sambandet mellan näring, genetik och hjärtats funktion.

Resultaten pekar på ett strukturellt problem i moderna kostvanor snarare än individuella misstag. Det skriver illvit.

Ett näringsämne med stor betydelse

Det näringsämne som saknas i många kosthållningar är långkedjiga omega 3 fettsyror.

Dessa fetter är viktiga för bland annat hjärtats rytm, blodkärlens funktion och inflammationsnivåer i kroppen.

Trots detta ligger intaget långt under rekommenderade nivåer i stora delar av Europa.

ANNONS

Minihane menar att problemet inte handlar om okunskap utan om tillgänglighet och vardagsvanor.

”Vi behöver enklare och mer hållbara sätt att få i oss detta viktiga näringsämne”, skriver hon i ett mejl till Illustrerad Vetenskap.

Läs mer: När vintermörkret påverkar humöret – så stärker du ditt välmående i vardagen – E55

ANNONS

Hjärtat kan påverkas på sikt

Forskningen visar att långvarig brist på omega 3 kan kopplas till ökad risk för hjärt och kärlsjukdom.

Effekterna uppstår inte över en natt men ackumuleras över tid, vilket gör bristen svår att upptäcka innan konsekvenserna blivit tydliga.

Samtidigt betonar forskarna att lösningen inte behöver vara komplicerad.

Det handlar snarare om små men konsekventa förändringar i kosten.

Konkreta råd i vardagen

ANNONS

Professor Minihane lyfter särskilt fram fet fisk som lax, makrill och sardiner som effektiva källor.

För den som äter lite eller ingen fisk kan berikade livsmedel eller kosttillskott vara ett alternativ, även om hel mat föredras ur ett näringsperspektiv.

Hon hoppas att forskningen ska få genomslag även utanför akademin och påverka både kostråd och konsumentinformation.

För många kan justeringar i kosten vara ett enkelt sätt att långsiktigt stärka hjärtats hälsa.

Budskapet är tydligt.

Ett till synes litet näringsämne kan få stor betydelse när det saknas hos så många.

Missa inte:

Fler grå skilsmässor får 65-plussare att ge sig ut i dejtingdjungeln – E55

Körde i mörkret utan mörkerseende – ”gick åt helvete” – E55

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS